Videofragmenten over podologie onderzoek en behandeling.

De registerpodoloog behandelt voetklachten en pijnklachten elders in het lichaam (knie, rug) die worden veroorzaakt door een verkeerde werking (ook wel: afwikkeling) van de voet. Daar kun je mee zijn geboren (standafwijking aan voet, tenen of nagels), maar je kunt ze ook ‘verwerven’. Door overgewicht, overbelasting, diabetes en reuma bijvoorbeeld.

Bij een likdoorn of artrose (gewrichtsslijtage) probeer je de tenen te ontlasten en loop je op de buitenkant van de voet. Dat zorgt voor overbelasting en pijn in de knie. Bij a-symmetrie van de voeten -als een voet is ingezakt of naar binnen knikt- kun je daar in het hele lichaam last van hebben. De registerpodoloog achterhaalt de oorzaak en herstelt de onbalans met ortheses, schoen- en zoolcorrecties. Naast steunzolen en siliconenortheses gebruikt de registerpodoloog tapingtechnieken, die de vorm en stand van de voet ondersteunen en geeft schoenrecepten: eigenschappen waaraan de meest optimale schoen voor de patiënt moet voldoen. Daarvoor worden zonodig orthopedische schoentechniekers ingeschakeld.

Ook diabetesvoeten vragen extra aandacht, evenals reumatische voeten. In beide gevallen is het van belang dat de drukpunten tijdig herkent worden.

Wanneer is het raadzaam om naar de podoloog te gaan? Vaak worden pijnklachten genegeerd. Men denkt: het gaat wel weer over. Maar als er niets aan deze klachten wordt gedaan kan dit resulteren in chronische klachten.

Hierbij kunt u denken aan voorvoetpijn (branderig gevoel), pijn aan de gelengbogen van de voet, hielpijn, klauw- of hamertenen. Maar ook klachten zoals lage rugpijn, pijn tussen de schouderbladen en heup- of knieklachten kunnen het gevolg zijn van een niet goed functionerende voet.

Een standsafwijking van de voet heeft namelijk een direct gevolg op de stand van de enkel, knie, heup, rug en nek. Uiteraard komen niet alle klachten op de voorgenoemde plaatsen voort vanuit de voet. Toch zijn veel klachten aan ons houdings-en bewegingsapparaat te herleiden naar de stand van de voet.

Heeft u een vraag of verzoek. Of het nu gaat om gezondheidsklachten, vragen over een behandeling of een andere vraag, kunt u gebruikmaken van het onderstaande formulier om ons een bericht te sturen.